Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


** Ünnep / Halloween története **

 

Boldog névnapot !

 

 

Mi is pontosan Halloween ünnepe? - a történet és a hagyomány


mail


Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis a nyár végét és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.
Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében léteztek . Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Kétségtelenül a legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás. Ahhoz, hogy megértsük a tök faragás eredetét, azt is tudnunk kell, hogyan kezdődött?Mióta ünnep a Halloween?

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak.
Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.Jack, vagyis a lámpás története:

Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.

Hangulatos töklámpások


A töklámpás faragása kellemes és látványos időtöltés, amelyben fiatalok és idősebbek is kedvüket lelhetik. Nem kell hozzá más, csak egy nagyobb, kemény héjú, mély narancsszínű sütőtök. Vágjuk le a tök tetejét - mintha csak megskalpolnánk -, majd kaparjuk ki a tök belsejét és a magokat. Ha kész vagyunk, háromszög alakú szemeket és orrokat, majd nevető vagy kissé ijesztő, cikcakk alakú szájat vághatunk neki. (Kör alakú formát nehezebb kivágni, mert a kemény tökhéjban a kés hirtelen megszaladhat, így fáradozásunk kárba veszhet). Célszerű először kisebb lyukakat vágni, amelyet fokozatosan szélesítünk, ha pedig mégis valamiért elrontottuk, ne keseredjünk el: apró gyufaszálakkal, fogpiszkálóval, drótdarabokkal ügyesen visszailleszthetjük a kiszakadt darabokat. Végül helyezzük bele a kivájt tökökbe a mécseseket és gyújtsukmeg őket. Vigyázzunk, a tök "kalapja" gyúlékony, és ne tegyük túlságosan szeles helyre, mert a kivágott részeken keresztül a láng könnyen elaludhat.

A középkorban híresek és hírhedtek voltak. Átkaik miatt, legtöbbször előnytelen szerepeket kaptak a közéletben, amiért az inkvizíció gyakran üldözte őket. Manapság, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi világunkban már nem is léteznek; viszont ez egy nagy tévedés. Ahol szükség van mágiára, ott szükség van olyan személyekre is, akik a varázslatokat művelik. És legyen az átok vagy szerelmi kötés, mi egyszerű emberek még mindig hiszünk ezeknek a rontásoknak a létezésében. Akkor is a boszorkányokhoz fordulunk, ha tudni akarjuk a jövőt; vagy ha éppen mások igézését szándékozunk megtörni.

 

 

A női boszorkányok egyéb megnevezései: bűbájos, varázsos, banya, vasorrú bába, boszi és boszorka (ez becézés), gyógynövényes asszony, javas- és füvesasszony.

A férfi boszorkányok egyéb megnevezései: boszorkánymester, varázsló (idegen szóval magus), vajákos mester, varázsos (ez lehet férfi és nő is)

 

mail

 

Jeles boszorkányünnepek: február 2.(Gyertyaszentelő), április 30., június 22. (Nyári napforduló), augusztus1. (az Aratás ünnepe), október 31. (Mindenszentek) december 13. (Luca napja), december 22. (Téli napforduló). Valamint minden olyan szombati nap, amit a köznyelv ,,Boszorkányszombat"-ként emleget.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik.

A kelták a természetet magasztalták, és sok istent imádtak, de a napisten volt a legfontosabb, aki a munkát és pihenést jelképezte, tette gyönyörűvé a földet és növesztette a termést. A kelta újévet november 1-jén ünnepelték egy nagy fesztivállal, mely a nap-szezon végét, a sötétség és hideg kezdetét jelezte. A kelta hagyomány szerint a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába került ilyenkor. Az újév előestéjén, október 31-én, a hiedelem úgy tartotta, Samhain összehívta a halottakat. A halottak különböző formában jelentek meg; a rossz lelkek, állatok figuráit öltötték fel, főként macskáét.

Október 31-én, miután a termést betakarították és a hosszú, hideg télre elraktározták, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény és állat áldozatokat mutattak be, és tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Amikor eljött a reggel, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ezek a tüzek tartják melegen az otthonokat, és űzik ki a gonosz szellemeket.

835-ben a római katolikus egyház november 1-jét mindenszentek ünnepének nevezte ki. Később az egyház november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította. Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. A kereszténység terjedése azonban nem feledtette a régi hagyományokat sem, folytatták a Samhain és Pomona napok ünneplését is, így az évek során mindezen szokások összevegyültek. November 1. a mindenszentek, november 2-a pedig a halottak napja. Ezek a napok a halottakra való emlékezés ünnepei nálunk.

Az ünnep előestéjén a szentbeszéd közben megkondulnak a harangok, a hozzátartozók a kegyelet virágait tűzik az elhunytak sírjára. Mindenszentek napján a holtak lelki üdvéért gyertyát gyújtanak a sírokon. A néphagyományban mindkét napot számos hiedelem övezi.

A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban.

Szuhanics Albert

Halloween-i asztalitenisz

Kip-kopp-kippkopp, mi kopog, 
egy kriptában a ping-pong? 
A víg zombik játszanak, 
ma pingpongra váltanak.

Jó sport ez a hulláknak, 
kik feküdni utálnak. 
Verébkoponya-álom, 
jól pattog a márványon.

Velük vígan kiállok, 
versenyezni kívánok! 
Az én ütőm egy farcsont, 
jó, szivacsos tükörszoft.

Szervát ad most egy hulla, 
lecsapom egy perc múlva. 
Az én szervám megnyesem,
beszedik azt rendesen!

Megetettem a hullát, 
jól elnézte a szervát. 
Ezt a szettet megnyertem, 
a zombit jól megvertem!

A jó játék nem ritka,
mert hogy hideg a kripta.
Nem baj, ha itt mind nulla,
csak ne fázzon a hulla!

Tenyeressel támadtam,
hullára elfáradtam.
Fonákkal is nyestem én,
s hulla jó e költemény!

Halloween


Vidáman száll már az ének, 
Kacagva jár sok táncos láb, 
Jönnek ifjak, jönnek vének, 
Halloweennak áll most a bál. 
Összebújva, kapaszkodva 
Járja Anna, járja Bálint, 
Ördögűző maszkabálon 
Párt találjon, arra számít. 
Csak a szél ne hozzon havat; 
(Medve jár a kertek alatt) 

Északon fenn Labradorban, 
Született egy sárkánygyerek, 
Sikolyát a szél felkapta, 
Görgeti a tundrák felett, 
Megkerüli a nagy tavat, 
Éjfélre már ide érhet 
Ide érhet, jaj elérhet. 
Mi lesz veled kicsi Anna, 
Vihar készül, hoz nagy havat. 
(Medve jár a kertek alatt) 

Forog a tánc, pörög a tánc, 
Kimelegszel kicsi Anna. 
Bálint hívna, szíved vinne, 
Repülj vele, azt akarja. 
Betakar majd köpenyével 
Hogyha fáznál, hogyha félnél, 
Csillagtalan éjszakában, 
Hófúvásban eltévednél, 
Nem találnál vissza-utat; 
(Medve jár a kertek alatt) 

Gyenge lányka, kicsi Anna 
Nem kegyelmez, hideg a tél, 
Farkasordító a hangja, 
Elbújt a hold, mindenki fél. 
Ne hallgass a hívó szóra, 
Nem a szíved az, csak a szél, 
Nem a szíved - az örömtől - 
Tundrák szele, az dörömböl, 
Téged keres, Téged kutat; 
(Medve jár a kertek alatt) 

Fárad a láb, lassul a tánc, 
Elpihen a báli sereg. 
Éjszakának fátyla oszlik, 
Nap korongja fel-feldereng. 
Hívja Bálint maszka-párját, 
Nem találja kicsi Annát. 
Mind keresi, mind kutatja, 
Nem válaszol kicsi Anna. 
Szél sodor egy letört gallyat; 
(Medve járt a kertek alatt)

Az évben egy nap van, 
amitől engem is kiráz a hideg, 
Szürke éggel, lámpafénnyel, 
Körülötted holt emberek. 
Sötét az éj egész nappal, 
Vérengzés van az erdőkben. 

Erjedt testek szörnyű szaga, 
Szellemeknek furcsa hangja, 
Túlvilági félelem, 
Kísér át egy életen. 

Töklámpások az utcákban, 
Fényt mutatnak, szépen sorban. 
És szerintem ez az ünnep, 
Gyönyörűbb, mint bármelyik más. 
Nem túl gazdag, 
Nem túl szegény, 
De mégis egy hatalmas élmény.

Boszorkány


Vörös a hajam, zöld a szemem 
Fekete macska a védjegyem 
Mindig megnéznek az utcákon 
Mi vagyok számomra nem átok. 

Bájitalokat főzni nem nehéz 
Elérhetem, hogy békává légy 
Vagy, hogy örökké szeress belém 
De én helyembe sose lennél. 

Halloween a kedvenc ünnepem 
Tetőn fogni seprűnyelet 
Szárnyalunk a telihold előtt 
Repülünk a házak fölött 

Egyetlen mi minket vonz 
Ami nálatok már átlagos 
Nem szerethetek egy férfit se 
Különben vége életének

 

mail

mail

Halloween


Csillagok zúgjatok halkan, 
Csak a szívemből halljam, 
A régi balladát, 
A vén Jack dalát. 
A magányos hold ismeri csak régről, 
A denevér röptű csend-zenét, 
Jack történetét. 
Nyugtalan lelke a földön itt rekedt, 
Éjszakákba űzte őt, csapongó képzelet. 
Ha kiált a kuvik, halloween éjjel, 
Ha őszi falevél versenyt fut a széllel, 
Ha kígyók, békák csúsznak hideg, hüllőtesttel, 
Ha a nyugodt álom megszökik az esttel, 
Boszorkány léptű a szél suhogás, 
Felveri a csendet bagoly huhogás, 
A távolban felizzik a furcsa fény, 
Jack jön a vándor, ma van halloween. 
Világít kezében, sötéttől megszánva, 
Bűneinek ára, a pokolnak parázsa, 
Ördög alamizsna, a halloween tök-lámpa. 
Hé, Jack! Te kóborló lélek, 
Rosszul osztottad be, mit adott az élet. 
Helyed sehol nincsen, 
Nem enged be téged a mennyországba Isten. 
Nincs szeretőd, apád, te földön rekedt árva, 
Előtted az ég is, a pokol is zárva. 
Neked semmid sincsen, csak az a töklámpa, 
Hogy elhozd a fényt lidérc-éjszakába. 
A fény lesz ma éjjel az egyetlen kincsed, 
Ma éjjel szórd szét! A pokol fényét hintsed! 
Sötét ma az alkony, és te nem vagy merész, 
Halloween éjszakáján, hogyha félsz, 
Hé Jack! 
Te bolyongó lélek, vajon hova mész?

mail

mail

mail

mail

 

Köszönöm,hogy itt jártál !

_ : _

 

cheeky

 

 
 

Megosztás Megosztás a Facebook-on